Scenarioschrijversstaking in Hollywood veroorzaakt vertraging in televisie- en streamingproducties

Jan
Jan
4 Min Read

Hollywood, 16 juni 2023 – Fans van populaire series moeten mogelijk langer wachten op nieuwe seizoenen of zelfs vrezen dat hun favoriete show geannuleerd wordt. Sinds 2 mei zijn scenarioschrijvers in Hollywood namelijk in staking gegaan om een betere beloning te eisen. Dit heeft geleid tot aanzienlijke vertragingen in verschillende televisie- en streamingproducties.

De Writers Guild of America (WGA), een vereniging die ruim 11.500 scriptschrijvers in Hollywood vertegenwoordigt, is al ruim een maand in staking. De schrijvers streven naar een hoger en rechtvaardiger salaris, maar hebben moeite om tot overeenstemming te komen met verschillende studio’s en streamingdiensten. De vraag naar eerlijke vergoeding is met name gerelateerd aan de opkomst van streamingdiensten. Voorheen ontvingen scenarioschrijvers extra betalingen wanneer een serie bijvoorbeeld op televisie een groot succes was. Bij streamingdiensten is dat echter anders: schrijvers die werken aan producties voor platforms zoals Netflix ontvangen enkel een vast salaris, zonder extra bonussen voor hoge kijkcijfers.

Bekende series getroffen Als gevolg van de aanhoudende staking lopen verschillende series gevaar. Ten eerste, The Last Of Us, een zombieserie gebaseerd op het gelijknamige populaire videospel, heeft de productie van het tweede seizoen voorlopig gepauzeerd. Ook fans van Stranger Things zullen geduld moeten hebben, aangezien de geplande release van het nieuwe seizoen vertraging oploopt door de staking. De schrijvers hebben aangegeven dat de productie niet kan doorgaan zolang de staking voortduurt. Voor liefhebbers van romantische comedy’s is er helaas ook slecht nieuws: de serie Emily in Paris, waarin Lily Collins de hoofdrol speelt en naar Parijs verhuist om avonturen te beleven, staat eveneens op pauze. Mocht de staking lang aanhouden, dan lopen ook andere series en films het risico vertraging op te lopen. Onder andere het derde seizoen van de HBO-serie Euphoria, het zesde seizoen van de Netflix-serie Cobra Kai en de Disney+ film Wonder Man zijn getroffen.

Impact op ‘late night’-televisie Niet alleen streamingdiensten en series worden geraakt door de staking, maar ook de ‘late night shows’ waarvan Amerika er vele heeft. Deze shows, vaak gevuld met humor, maken eveneens gebruik van scriptschrijvers voor bijvoorbeeld de grappen die worden verteld. In Nederland kan dit worden vergeleken met programma’s van Arjen Lubach.

Een van de meest bekende shows die momenteel wordt getroffen, is Saturday Night Live, beter bekend als SNL. Deze populaire televisieserie met wereldberoemde gasten en humoristische sketches zou normaal gesproken 22 afleveringen per seizoen uitzenden, maar heeft sinds aflevering 18 op 15 april geen nieuwe afleveringen meer uitgebracht. Op dit moment zendt zender NBC herhalingen uit. Ook Jimmy Kimmel Live!, The Late Show With Stephen Colbert, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon en The Daily Show hebben hun productie gepauzeerd vanwege de staking.

Eerdere staking en duur van de huidige staking Dit is niet de eerste keer dat de Writers Guild of America in staking gaat. In 2007 staakten de schrijvers bijna 100 dagen, wat resulteerde in het inkorten van seizoenen van series zoals The Big Bang Theory, Bones en Criminal Minds.

Op dit moment is het nog onbekend hoe lang de huidige staking zal duren. Zowel fans als professionals in de entertainmentindustrie hopen dat er snel een akkoord wordt bereikt tussen de scenarioschrijvers en de betrokken partijen, zodat de producties kunnen worden hervat en geliefde series en shows weer kunnen terugkeren naar het scherm.

Share This Article
Leave a comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *